Nova emisija – beogradizacija, poligrafizacija, aferizacija Srbije!

Nakon najave gašenja Apelacionog suda i Regionalne privredne komore, najavljene izmene Zakona o glavnom gradu (kojim se samo Beogradu daju veća ovlašćenja) ali i podataka koji pokazuju da je više od polovine investicija u prethodnoj godini otišlo u Beograd, postaje jasno da su ravnomeran regionalni razvoj i decentralizacija kao vrednost (ako je ima uopšte) nisko na listi prioriteta ove vlade.

Sveobuhvatni, apsolutistički princip centralizacije moći nastavlja da deluje kroz degradaciju institucija. Istinitost i verodostojnost danas se meri uz pomoć sudski, zakonski pa i logički neprihvatljivog sudije – poligrafa dok se institucije pravosudnog sistema (već poljuljanog integriteta) potpuno stavljaju na marginu.

Niko se nije javio da kaže da je poligraf nepouzdan. Niko da potseti da su u slučaju Darka Šarića (i to nije jedini primer) obe strane prošle poligraf. Da je moguće samim odabirom pitanja uticati na krajnji ishod? U krajnjem, poligrafsko testiranje nije džabe neprihvatljivo na sudu … ili jeste?

Razgovarali: Mladen Jovanović, Danijel Dašić i Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Link ka saundklaudu

Slušajte nas!

 

Share