TVOJI IZBORI MI ZVUČE POZNATO

Autor: Danijel Dašić

Prođoše još jedni “istorijski” izbori.

Šta se unapred znalo?

 1. Cenzus će preći od četiri do pet izbornih lista. Istorija nas uči da u zadnjih deset godina izbora za lokalni parlament u Beogradu, cenzus prelaze uglavnom četiri liste – sa izuzetkom 2008, kada je pet lista ušlo u gradski parlament. Po svemu sudeći, samo četiri liste će preći cenzus i ove godine.
 2. Koalicija oko SNS će osvojiti najveći broj glasova na izborima i to između 350 i 400 hiljada. Prema preliminarnim podacima, koalicija oko SNS osvaja oko 360 hiljada glasova. Čak ako dodamo i osvojene glasove liste oko SPS-a, to ostaje u okviru projektovanih 400 hiljada glasova.
 3. Samo dve opozicione liste su bile sigurne da prelaze cenzus: tkz. “Đilasova” sa procenom od 20% i “Šapićeva” lista sa procenom od 10%. Preliminarni rezultati potvrđuju ove procene.
 4. Izlaznost predstavlja jedan od ključnih faktora koji mogu da pomere “jezičak na vagi”, gde po predviđanjima analitičara manja izlaznost daje ubedljiviju pobedu vlasti, dok veća izlaznost (oko 60% i više) daje i eventualnu mogućnost iznenađenja na ovim izborima.
 5. Visok procenat izbornih nepravilnosti. Od 2001. do 2012. procenat izbornih nepravilnosti se kretao uglavnom od 1-2%. Od 2012. je u stalnom porastu da bi na zadnjim izborima 2016. i 2017. prešao 5%.

Šta predstavlja iznenađenje?

 1. Veoma loš rezultat koalicije oko DS, imajući u vidu postojeću infrastrukturu i kapacitet u Beogradu.
 2. Loš rezultat koalicije DJB-Dveri na ovim izborima, ukoliko gledamo njihove pojedinačne rezultate u Beogradu na izborima 2016. i 2017.
 3. Relativno mala izlaznost. Samo 51% izašlih građana, gde je ovaj procenat ispod 50% u urbanom delu Beograda, što šalje važnu poruku svim političkim akterima.
 4. Odličan rezultat liste koju predvodi Šapić, koja pokazuje da je moguće jasno definisanom porukom, bez negativne kampanje i upotrebom mirnog tona u komunikaciji ostvariti zapažen uspeh, čak i u uslovima male izlaznosti.
 5. Izuzetno veliki procenat uočenih izbornih nepravilnosti – 8%. Tome treba dodati i do sada nezabeležen slučaj, da su i narodni poslanici otvoreno kršili zakon, praveći fotografije svog zaokruženog izbornog listića sa ličnom kartom i postavljali iste na društvenim mrežama.

Šta se može naučiti iz ovih izbora?

 1. Veliki broj izbornih lista, učesnika izbora, se ne može izbeći, ali iznenađuje da i ozbiljne stranke, kao što je DS nisu dobro analizirale situaciju i radile više na ukrupnjivanju unutar opozicionog bloka. Rezultat toga je veliki procenat glasova koje su osvojile stranke ispod cenzusa (21%) i koji je u najvećem broju “otišao” prema pobedničkoj koaliciji oko SNS-a čime je uvećao njihov broj osvojenih mandata za više od deset.
 2. Loš rezultat koalicije DJB-Dveri pokazuje da prosto sabiranje procenata pojedinačnih stranaka ne garantuje rezultat, pogotovo ako se radi o neprirodnim koalicijama. Stiče se utisak da su glasači u Beogradu negativno orjentisani prema tkz “cenzus” koalicijama, pogotovo kad se radi o strankama sa dijametralno suprotnim političkim stavovima.
 3. Rezultat izborne liste okupljene oko Dragana Đilasa predstavlja pozitivan pomak u političkom okruženju Srbije i najbolji procenat koji je jedna opoziciona lista postigla na izborima od 2014. godine. To može da predstavlja i dugo očekivanu tendenciju uravnotežavanja političke scene u Srbiji, gde smo prethodnih nekoliko godina imali izrazitu dominaciju samo jedne političke opcije. Opoziciji predstoji da pokuša da iskoristi ovaj momenat za jasnije definisanje svoje politike i stabilizaciju svog biračkog tela. Naravno da će i vlast analizirati ove trendove, tako da možemo očekivati okretanje propagandne “oštrice” prema ovom novouspostavljenom opozicionom bloku.
 4. Potrebno je napraviti jedinstven blok između političnih partija, organizacija civilnog društva i eksperata, koji bi stao na put evidentnoj degradaciji izbora u Srbiji i pokrenuo proces vraćanja legitimiteta izbornog procesa. Ne bi se smelo dozvoliti da jedna zemlja koja teži članstvu u EU ima skoro pa dvocifren procenat ozbiljnih izbornih nepravilnosti, tako da je zadatak svih zainteresovanih strana da se uradi detaljna analiza svih manjkavosti, te da se iskoristi i činjenica da je veliki broj posmatrača, kako domaćih, tako i stranih, imao uvid u izborni proces tokom ovih izbora u Beogradu.

Šta reći na kraju?

Još jedna sezona serije “Tvoji izbori mi zvuče poznato” je završena.

Neosporna činjenica je da vlast gubi procente, iz godine u godinu, ali i da sa druge strane strateški pravi i stabilizuje “svoje” institucije. Institucije sistema koje ne rade u korist građana i čija je glavna svrha da efikasno zaštite vlast ukoliko zatreba. Ponašanje kontrolnih tela tokom ovog izbornog procesa nedvosmisleno pokazuje ovaj negativan trend.

Sa druge strane opozicija i dalje živi u zabludi da će građani sami primetiti kako žive sve lošije i okruženi maketama stvarnosti, te da će se nekako pokrenuti sami od sebe. Iskustvo iz devedesetih nas uči da je neznanje blagoslov za prosečnog građanina Srbije. Gorka pilula stvarnosti postaje sve gorčija kako ide vreme, a volja da se proguta, sve manja i manja.

Jer je sve ipak samo #stvarizbora.

Share