Napokon Korisna Debata: Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema?

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) organizuje petu onlajn Napokon Korisnu Debatu ,,Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema?’’ u četvrtak, 12. novembra od 19 sati putem Zoom aplikacije.

Na ovoj virtuelnoj tribini diskutovaće se o aktuelnom skupštinskom sazivu u Republici Srbiji, nepostojanju opozicije u njemu, kao i o već najavljenim, vanrednim parlamentarnim izborima za 2022. godinu i uslovima u kojima će se oni održati.

Namera nam je da pravovremeno reagujemo i spremni, u duhu demokratije, dočekamo naredne izbore. Ovo je, svakako, nemoguće bez dijaloga o izbornim uslovima i promeni izbornog sistema koji treba da bude na usluzi volji birača, a ne partija.

Na debati će govoriti:

  • dr Dušan Vučićević, docent Fakulteta političkih nauka
  • Marinika Tepić, bivša opoziciona poslanica (Stranka slobode i pravde)
  • Boško Obradović, bivši opozicioni poslanik (Dveri)

Debatom će moderirati novinarka Antonela Riha


Pozivi za učestvovanje u Napokon Korisnoj Debati upućeni su i predsedniku skupštine Srbije
Ivice Dačiću i predsednici Odobra Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanji Fajon, ali smo ostali bez njihovih odgovora.


Da biste pratili debatu i bili u mogućnosti da postavljate pitanja učesnicima, potrebno je da se registrujete OVDE. Debatu ćemo prenositi i na FB stranici Nacionalne koalicije za decentralizaciju.


Nacionalna koalicija za decentralizaciju zalaže se za promenu aktuelnog izbornog sistema jer u aktuelnom građani Srbije ne biraju poslanike imenom i prezimenom, već glasaju za stranačke liste. Posledica ovakvog sistema je i neadekvatna teritorijalna zastupljenost poslanika u republičkoj skupštini koja se, između ostalog, ogleda u tome što trećina lokalnih samouprava u Srbiji od 2008. godine nije imala svoje predstavnike/ce u parlamentu. U aktuelnom skupštinskom sazivu više od polovinu gradova i opština ne predstavlja niko.

Share