Još samo malo vremena do trenutka koji određuje tvoj život u sledeće četiri godine…

… a ti još nisi siguran(na) da li i za koga da glasaš? Glasomer ti daje odgovor na to pitanje!

Na internetu se pojavio jednostavan kviz koji će ti pomoći da se odlučiš za koga da glasaš, i nalazi se na sledećem linku http://glasomer.rs/.

Odgovori na postavljena pitanja, i uspešno ćeš izaći iz lavirinta obmana i dezinformacija, veličanja lidera i manipulacija lažnim obećanjima. Svako pitanje je povezano sa stvarnim programima političkih partija u Srbiji, i daje ti mogućnost da realnije sagledaš šta je to što nude političke partije, a bitno je tebi, kao biraču. Lako je i zanimljivo, kao oni brojni kvizovi što ih popunjavaš po zabavnoj štampi.

Pre nego što kreneš sa proverom svog biračkog opredeljenja, evo još par podsetnika zašto je bitno izaći i glasati, ali onako, baš pametno.

Ovaj izborni sistem ima brojnih mana i treba ga menjati. Zašto? Ključni razlog je zato što ne postoji efikasna kontrola partija nakon izbora, pogotovo ako jedna partija osvoji većinu u parlamentu. U to smo se uverili na primeru zloupotrebe sudske i zakonodavne vlasti tokom mandata vlade koja je izabrana nakon izbora 2014. godine. Ista konfiguracija vlade, SNS-SPS i prijatelji, je sasvim drugačije radila u prve dve godine. Tajkuni su bili u zatvoru, umesto smanjenja svih plata i penzija, dodatno su bile oporezovane samo najveće plate, mediji su bili daleko slobodniji, nije bilo lex specijalisa, i tako dalje, i tako dalje… Pitate se zašto je bilo drugačije, kad su isti ljudi bili na vlasti? Zato što su tada učesnici u vlasti kontrolisali jedni druge, i zato što je postojala realna mogućnost da se napravi i drugačija vlada u slučaju uzurpacije vlasti od samo jedne partije.

Za najbolje funkcionisanje ovog sistema, potrebno je da imamo više slabijih partija koje prave koalicionu vladu i time obezbeđuju kontrolnu funkciju, jer u slučaju uzurpacije vlasti od jedne partije može doći do izglasavanja nepoverenja i rekonstrukcije vlade sa novim partijama. Kada nema efikasne kontrole izvršne vlasti u okviru institucija sistema, onda moramo izglasati vladu gde samo više partija može zajedno da napravi većinu i onda iskoristiti lične interese partija u vrhu izvršne vlasti da motre jedni na druge. Da bi se političari osećali nesigurno i češće osluškivali glas birača!

IMG_0798Potrošiti pet minuta koji mogu da bitno da utiču na tvoju odluku ili potrošiti život do 2020. godine.

Izbor je tvoj!

Misli o tome!

Jer je sve #stvarizbora, i jer je veoma bitno da #biramkogabiram!

Naročito 24. Aprila!

http://glasomer.rs/

 

Share