Javna debata u Zrenjaninu – ,,Narodni, a ne partijski poslanik’’

Nacionalna koalicija za decentralizaciju u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog drustva organizuje u Sredu, 20. Februara 2019. godine u maloj sali Kulturnog Centra u Zrenjaninu javnu debatu o unapređenju izbornog sistema. Da građani napokon dođu do toga da biraju istinski narodne, a ne partijske poslanike.


Učesnici debate

  • Kovács Elvira, narodna poslanica
  • Alisa Kockar, odbornica DS-a u Skupštini Grada Zrenjanina
  • Snežana Ilić ispred Centra za razvoj civilnog društva


Neka od pitanja na koja želimo da damo odgovor

  • Zašto je važno da poslanici budu prvenstveno odgovorni građanima, a ne samo strankama?
  • Kako aktuelni izborni sistem utiče na predstavljanje manjina?
  • Kako se može uticati na to da žene budu srazmerno zastupljene?


Moderator

Danijel Dasic, programski savetnik NKD-a


Aktuelni proporcionalni izborni sistem, po kome je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, a ne direktno za poslanike. Građanska inicijativa ,,Biram koga biram” želi da otvorenim debatama  pokrene građane, ali i nosioce javnih funkcija, da u zajedničkom javnom prostoru razgovaraju o različitim idejama u vezi unapređenja izbornog sistema.

U medijski zatvorenom svetu za debate,  građanima je uskraćeno pravo na informacije i dijaloge, a jedino se kroz dijaloge može doći do promene izbornog sistema po meri građana. 

Nakon diskusije posetioci će u neformalnoj atmosferi, uz kafu, moći da razgovaraju sa narodnom poslanicom Elvirom Kovač o problemima i temama koje smatraju značajnim za razvoj svog grada.

Prijavite se na Facebook eventu i pozovite prijatelje!********

Podršku inicijativi za promenu izbornog sistema Biram koga biram pružilo je do sada 20 000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava kao i predstavnika civilnog društva.

Kako doći do Kulturnog centra u Zrenjaninu?

Share